Casemanager

Als u of uw naaste te maken krijgt met dementie, komt er veel op u af. U heeft ongetwijfeld veel vragen en loopt tegen knelpunten en moeilijke keuzes aan. Een casemanager dementie kan hierbij helpen met advies en begeleiding. Bijvoorbeeld bij vragen over het dagelijks functioneren, het organiseren van de zorg en een zinvolle invulling van de dag.

Wat heeft een casemanager dementie u te bieden

Een casemanager dementie is goed opgeleid en heeft veel kennis van en ervaring met dementie. Een casemanager dementie uit ons netwerk:

  • Is een onafhankelijke professional in dienst van een zorgorganisatie bij wie u terecht kunt met uw vragen.
  • Kan u informatie en advies geven over de ziekte dementie en de gevolgen daarvan.
  • Zoekt samen met u en een (eventuele) mantelzorger naar de optimale weg in het ziekteproces.
  • Luistert naar uw wensen en behoeften en zoekt samen met u naar de best passende zorg en ondersteuning.
  • Voor medische zaken is uw huisarts of specialist het aanspreekpunt voor u.
  • Zo nodig kan een casemanager namens u of samen met u met de huisarts of specialist overleggen.

Het centrale aanmeldpunt voor een casemanager dementie

Uw huisarts, specialist van een ziekenhuis of GGZ-instelling kan een verwijzing naar het centrale aanmeldpunt sturen. Voor de inwoners van de gemeenten Apeldoorn en Brummen is het centrale aanmeldpunt het Geheugensteunpunt Apeldoorn en voor de inwoners van Epe, Hattem en Heerde is dat het Geheugensteunpunt Epe. Zodra een verwijzing bij het centrale aanmeldpunt binnen is, wordt er contact met u opgenomen. U krijgt zo snel mogelijk een casemanager dementie toegewezen. Het streven is binnen 6 weken na aanmelding. Wanneer er veel verwijzingen zijn, komt het voor dat u op de wachtlijst geplaatst wordt. Actuele gegevens over de wachtlijst en de wachttijd worden maandelijks gepubliceerd.

Hoe komt u in contact met een casemanager dementie?

Een casemanager dementie komt in beeld nadat bij u de diagnose dementie is gesteld door uw huisarts of specialist van een ziekenhuis of GGZ-instelling. Uw huisarts of specialist verwijst u dan door naar het centrale aanmeldpunt. U kunt zich dus niet zelf aanmelden voor een casemanager dementie.

Meer informatie en advies

Wanneer u bent aangemeld voor een case­manager dementie, krijgt u ook informatie over het geheugen steunpunt in uw gemeente. Zo lang u geen casemanager dementie heeft, kunt u ook op het geheugen­steunpunt terecht voor informatie en advies. De coördinatoren van de geheugensteunpunten kunnen u behulpzaam zijn. Bovendien kunt u gebruik maken van het activiteiten­aanbod van het geheugen­steunpunt in uw gemeente. Er zijn vier geheugen­­steunpunten in de regio Oost-Veluwe.

Bekijk de geheugensteunpunten